INLOGGEN

Verbinden en opleiden zorgt voor waarborgen toekomst  

Mosadex-collega Renée Saes verbindt verkopend apothekers met aankopend apothekers bij Het Apotheekloket. Openbaar apotheker Mariëlla de Rooij-Duran verbindt jonge apothekers met het ondernemerschap als apothekeropleider. Dit doen ze beiden met hetzelfde doel voor ogen: het waarborgen van de openbare zelfstandige farmacie. Om vergrijzing in het zelfstandig ondernemerschap tegen te gaan, kwam Mosadex vorig jaar met twee initiatieven: Het Apotheekloket en het TOP-programma (Talent Opleidingsprogramma). Hoe zorgen deze projecten uiteindelijk voor meer aanwas van apotheek-eigenaren?  

Renée Saes

Verbinden is het sleutelwoord, vindt Renée Saes, manager van Het Apotheekloket. Maar waarom is verbinden zo belangrijk binnen de openbare farmacie? “Het vak van zelfstandig openbaar apotheker is een kleine wereld. Het is niet zo dat er wekelijks tien nieuwe apotheken openen. Daarom is het belangrijk dat we vertrouwen creëren vanaf het eerste contactmoment: als de potentiële apotheker nog farmaciestudent is en de interesse in een specialisatie nog moet groeien.” 

Betrouwbare partij 

In 2019 startte Het Apotheekloket met een idee waar apotheekovernames en vacatures centraal stonden. Na het eerste jaar bleek dat de noodzaak veel groter was. “Toen we met studieverenigingen in gesprek gingen, vroegen ze zich af wat Mosadex eigenlijk was. Toen beseften we: daar moeten we aandacht aan besteden, want zij zijn de toekomst!” Renée geeft regelmatig workshops tijdens evenementen van studieverenigingen. Ze merkt dat Mosadex en Het Apotheekloket een steeds bekender begrip worden. “De workshops die ik geef, staan in het teken van wat er speelt bij de student. Ik help ze wegwijs maken in de keuzes die ze hebben en hoop op die manier twijfels en vooroordelen weg te nemen. We pleiten niet per se voor Mosadex, maar wel voor de zelfstandige openbare farmacie binnen het apothekersvak. En het is mooi meegenomen als ze over een aantal jaar denken: Mosadex was in mijn studententijd al een betrouwbare partij, daar wil ik mee samenwerken.” 

Gedachtegoed overdragen 

Het Apotheekloket biedt handvatten voor iedere doelgroep. Waar Renée in ondersteunt? “Ik word wel eens gebeld door beherend of tweede apothekers die klaar zijn voor een vervolgstap in hun carrière en graag een apotheek willen overnemen. Ik plan dan een adviesgesprek in, waarbij ik kritische vragen stel. Is iemand bereid om te verhuizen? Hoe staat diegene er financieel voor? Vervolgens onderzoeken we mogelijke matches bij verkopende apothekers uit ons netwerk. Die match is er vaak niet meteen, we houden dan contact met de apotheker om later de match te maken.” 

  “We dragen niet alleen de apotheek, maar ook de zorg goed over.”   


“Wij promoten het altijd om een apotheek over te dragen aan een jonge, zelfstandige apotheker”, vertelt Renée. “Zo stellen we niet alleen het voortbestaan van die apotheek veilig, maar zorgen we ook dat het gedachtegoed van de oude eigenaar mee wordt overgedragen. We dragen niet alleen de apotheek, maar ook de zorg goed over.” 

Hart luchten 

Vergrijzing is een bekend probleem in Nederland. Niet gek dat ook de gemiddelde leeftijd van apotheekeigenaren stijgt. Renée: “We verwachten dat binnen nu en een paar jaar relatief veel Mosadex-afnemers gaan nadenken over hun pensioen. We willen op tijd in gesprek gaan over wat er dan gebeurt met de apotheek. Het Apotheekloket is een betrouwbare partij waarmee apothekers in een vroeg stadium opties kunnen bespreken en later hun overdracht kunnen regelen. Het is een complex en emotioneel proces waarbij ook de overdracht van bijvoorbeeld personeel belangrijk is. Als apothekers hun hart willen luchten, staan wij ook voor ze klaar.”

Ondergeschoven kindje 

Een frisse wind. Zo noemt Mariëlla de Rooij-Duran haar apothekers in opleiding (ApIOSsen). Mariëlla is al twaalf jaar opleider, maar sinds vorig jaar is ze vaste opleider binnen het TOP-programma. “Opleiden is meer dan lesgeven. Het is iemand klaarstomen voor de maatschappij. Als vaste opleider doe ik meer ervaring op waardoor ik de ApIOS steeds beter kan begeleiden, ik weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Zo trekken we de specialisatie naar een hoger niveau.” Een voordeel van het TOP-programma is dat apothekers meer dan ooit worden klaargestoomd om een apotheek in beheer te krijgen. Iets wat volgens Mariëlla belangrijk is. “Er wordt meer aandacht besteed aan het financiële vlak, wat een beetje een ondergeschoven kindje is geweest. Er zijn zoveel zaken die tijdens de studie Farmacie niet ter sprake komen. Denk aan het ondernemerschap, de samenwerking met zorgverzekeraars, overheid en de farmaceutische industrie.” 

Mariëlla de Rooij-Duran

“Opleiden is meer dan lesgeven. Het is iemand klaarstomen voor de maatschappij. Denk aan het ondernemerschap, hele spel van zorgverzekeraars, overheid en de farmaceutische industrie.”  

Met de billen bloot 

Door op te leiden, draagt Mariëlla haar steentje bij om de toekomst van het vak te waarborgen. “Er komt een grote groep uittredend apothekers aan. Je wilt niet dat al die apotheken verkocht worden aan ketens. Ik sta echt voor zelfstandigheid en dat merk ik ook in mijn regio. Als je met zelfstandige collega’s kunt samenwerken, geeft dat veel energie. Ik wil mijn ApIOSsen daarom ook klaarstomen voor het zelfstandig ondernemerschap.” En dat doet ze vol enthousiasme en met plezier. Kenmerkend aan haar manier van opleiden is haar openheid. Mariëlla: “Je moet niet bang zijn om met de billen bloot te gaan. Vroeger was de financiële status van een apotheek top secret, maar als je opleider bent is het een vereiste om daar open en transparant in te zijn. Je moet alle facetten van het vak laten zien.” 

Benieuwd naar de andere innovaties van Mosadex?

We vertellen u graag meer over onze projecten op het gebied van farmalogistiek, zorg en coöperatie.

Lees meer

Gepubliceerd op: 09 juli 2021

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!