Nieuws | 17 oktober 2024
Inhoudsopgave
Farmaceutisch consulent Hanneke van Andel werkt 16 jaar bij Service Apotheek de Poort in Bergen op Zoom. Het viel haar op dat mensen veel medische spullen zoals verband en katheterzakken overhouden. Deze worden vaak teruggebracht naar de apotheek. Daar worden de materialen helaas weggegooid, terwijl ze nog prima te gebruiken zijn. Dat moet toch anders kunnen, dacht Hanneke. Ze bedacht een plan.
Hanneke: “Verband, incontinentiematerialen, katheterzakken en andere materialen komen vaak terug naar de apotheek. Meestal nog niet eens geopend en zo goed als nieuw! De landelijke organisaties die deze producten leveren kunnen dit niet terugnemen. Apotheken mogen deze middelen zelf niet meer leveren en kunnen er dan ook niets mee. Veel van deze spullen belanden daarom in de afvalcontainer. Zo zonde! Terwijl er regelmatig mensen zijn die deze spullen goed kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld mensen die niet zoveel geld hebben of mensen die iets direct nodig hebben en niet kunnen wachten op de administratie en levertijd van een bestelling. Daarnaast kost het maken en kopen van deze spullen veel geld én heeft het weggooien gevolgen voor het milieu."
"Om iets tegen die verspilling te doen ben ik het ‘Hulpmiddelen Heruitgifte Project’ gestart. Ik werk bij Service Apotheek de Poort. Daar is nu een speciale ruimte ingericht. Alle materialen die worden teruggebracht door patiënten, thuiszorgmedewerkers of mantelzorgers worden daar nu bewaard. Dit is zo succesvol dat we voor het project een extra opslagruimte hebben gehuurd. Daar bewaren we nu ook geopende materialen die nog prima te gebruiken zijn. Deze gaan gratis naar goede doelen organisaties, zoals hulporganisaties in oorlogs- of rampgebieden. De ongeopende materialen worden via het project voor een lage prijs doorverkocht aan zorgorganisaties of aan patiënten."
"Het is belangrijk dat mensen weten hoe groot dit probleem is. Als ik zie wat we nu alleen al in Bergen op Zoom inzamelen, dan vrees ik voor de hoeveelheid materialen die wekelijks in Nederland worden weggegooid. Om aandacht te krijgen voor de verspilling hebben we de campagne: #ditisdeprijs gestart. Apothekers wordt gevraagd om een foto op sociale media te plaatsen van materialen die naar de apotheek worden teruggebracht. Zo willen we laten zien hoe groot dit probleem is."
"Verschillende apotheken, ziekenhuizen en zorgorganisaties in Nederland zijn inmiddels bij het hulpmiddelenproject aangesloten. We hopen dat steeds meer organisaties mee gaan doen. Op dit moment zijn we ook in gesprek met verzekeraars en beleidsmakers, want om dit goed te kunnen doen, hebben we alle partijen nodig. Mijn wens voor de toekomst? Dat je aan de apothekersbalie de keus krijgt voor nieuw materiaal of voor teruggebracht materiaal, dat een stuk goedkoper is. Dat scheelt de maatschappij en de patiënt veel geld en is ook nog eens beter voor het milieu!”
Dit is een artikel uit het Service Apotheek Magazine. Vond je het interessant? Lees ook de andere artikelen
Gepubliceerd op: 11 november 2024
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en de functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.