INLOGGEN

Vaccineren: niets aan het toeval overlaten

Vaccins voor toediening gereedmaken is voor een apotheker een reguliere handeling. De hele operatie om honderden bewoners van een zorginstelling tegen corona te vaccineren; is wel een nieuwe uitdaging! Wat komt er allemaal bij kijken en welke expertise is benodigd? We vragen het Service Apotheker Evelien van Acker-Tichelman. Ze heeft inmiddels één ronde met het bijltje gehakt en de tweede ronde is gepland.

Evelien van Acker-Tichelman

Evelien is samen met apotheker Bart Hinskens eigenaar van apotheek Achter de Linden en apotheek Hopveld in het Brabantse Sint-Michielsgestel. Ze besloten samen hun hulp aan te bieden voor zorgorganisatie Kentalis, in de voorbereiding op het vaccineren tegen corona. Evelien: “Ze hebben onze hulp met beide handen aangegrepen. Ze waren al bezig met de voorbereiding, maar expertise is essentieel. Door onze hulp kon Kentalis alle aandacht op de patiënt houden; voor en tijdens het vaccineren. Bart en ik regelden dat de spuiten met het vaccin gereed waren, zonder spillage en in de juiste conditie.”

Goede voorbereiding is het halve werk

Op donderdag 4 februari kwamen de vaccins binnen op de hoofdlocatie van Kentalis. Maar de dagen daarvoor waren Bart en Evelien al druk met de voorbereiding. Evelien: “We zijn gewend geprotocolleerd te werken en wilden niets aan het toeval overlaten. Bart en ik zijn in de beschikbare protocollen en richtlijnen gedoken, zodat we goed geïnformeerd waren. Op woensdag hielden we een briefing met twee Kentalis-artsen en namen we onder andere het antistollingsbeleid door. We stelden een noodkoffer samen met medicatie voor onverwachte situaties. En voor de laatste tips & tricks belde ik nog even met Marjolein Menheere, zij had immers al ervaring opgedaan bij BrabantZorg.”

Een punt van aandacht was het gekoeld bewaren en transporteren van de vaccins. Bart controleerde meerdere dagen achtereen de koelkasten bij Kentalis. Wat bleek? De temperatuur was niet stabiel. “We besloten de vaccins in de medicijnkoelkast in de apotheek op te slaan. Zo konden we een constante temperatuur garanderen; belangrijk voor de conditie van het vaccin.” In koelboxen met sensoren vervoerden Evelien en Bart de vaccins naar de verschillende locaties.

D-day

De eerste dag vaccineren leverde een gezonde spanning op, volgens Evelien. Bij de bewoners, het team van Kentalis en bij de twee apothekers. “Wij maken regelmatig vaccins klaar. Ondanks die ervaring kriebelde het toen de wekker ging, het was in ieders belang dat het foutloos verliep! We waren al vroeg aanwezig zodat we écht de tijd konden nemen.”

Geheel volgens de richtlijn waren de handelingen voor toediening gereedmaken en het vaccineren gesplitst in het proces. Evelien en Bart trokken de spuiten op; zes vaccins uit één flacon, volgens de richtlijn van het RIVM. Waarbij het chargenummer van het vaccin keurig genoteerd werd. De verpleegkundige nam vervolgens de opgetrokken spuit over om de patiënt te vaccineren. “Kentalis had het goed voor elkaar. Rust bewaren is zo belangrijk voor de bewoners en dankzij de strakke routing konden zij aandacht voor de patiënt houden.”

Tip voor vakgenoten: ga ervoor!

“We evalueren de eerste ronde vaccineren nog zodat we ronde twee met nog meer vertrouwen tegemoet gaan. De dagen zijn al ingepland: op 4 en 5 maart krijgen de bewoners van Kentalis de tweede prik. Ik ben blij dat we als apothekers hieraan bij kunnen dragen. Mijn tip voor vakgenoten? Ga ervoor! En wees pragmatisch. Het is vakinhoudelijk super interessant, het bevordert de samenwerking met zorginstellingen én we leveren een maatschappelijke bijdrage.”

Gepubliceerd op: 26 februari 2021

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!