Nieuws | 20 november 2024
Inhoudsopgave
Er is een grote krapte op de arbeidsmarkt, daar kan niemand meer omheen. De cijfers liegen er niet om: tegenover elke 100 werklozen staan 114 vacatures. De apotheek is hierin helaas geen uitzondering. Van apothekers tot apothekersassistenten en van apotheekmedewerkers tot BBL’ers. We hebben ze hard nodig! Wat kun je doen om jouw vacatures te vullen? En wat doet Mosadex Groep? We vroegen drie ervaringsdeskundigen naar hun aanpak, toekomstvisie én tips.
Renée Nijhuis
Accountmanager
“Kijk eens op sbaweb.nl naar de subsidiewijzer.”
Renée Nijhuis: “Met Het Apotheekloket zetten we ons in voor de toekomst van de openbare farmacie. We hebben contacten met farmacie opleidingen, studieverenigingen en natuurlijk met apotheken. We zijn hierin een soort matchmaker. We hebben hiervoor ook een vacaturebank op onze website, waar apothekers gratis hun vacatures kunnen plaatsen.
Daarnaast merken we dat er nu ook aandacht nodig is voor de apothekersassistent. Daarom werken we aan een strategie voor de lange termijn om het vak te promoten. We zijn nu bijvoorbeeld in overleg met ROC’s om te zorgen dat er op de open dagen niet alleen wordt gepraat over de opleiding, maar dat er ook apothekersassistenten aanwezig zijn om te vertellen over het vak. We zijn dit jaar ook bij het Optima Farma congres geweest, om enthousiaste apothekersassistenten te vinden die meer over het vak willen vertellen aan de aankomend studenten.“
Heb je een tip voor apothekers?
“Voor veel apotheken is dit een open deur, omdat ze dit al doen. Maar mijn tip is: zoek een goede apotheekmedewerker die potentie heeft om door te groeien naar apothekersassistent via een BBLopleiding. Je hebt dan namelijk de tijd om te onderzoeken of deze persoon in jouw team past. Daarnaast creëer je loyaliteit doordat je bereid bent te investeren in deze persoon en zijn of haar ontwikkeling. Bovendien zijn er mogelijkheden voor subsidies, kijk hiervoor eens naar de subsidiewijzer op de website van SBA.“
Meer weten?
Ga naar hetapotheekloket.nl.
Anita Kranenbarg: “Een van de belang rijkste dingen is om goede medewerkers te behouden. Kijk bijvoorbeeld of je de logistiek in je apotheek kunt verbeteren, zodat er meer ruimte komt voor zorgin houdelijke werkzaamheden. Die geven de teams vaak de meeste voldoening en werkplezier. Mosadex Groep kan je hierbij helpen en vanuit Service Apotheek krijg je ondersteuning voor verdieping van die zorginhoudelijke taken. Denk aan training en materialen voor bij farmaceutische zorg voor hart en bloedvaten of consultvoering. Ook focus op de vakinhoud houdt het werk interessant voor medewerkers. Jouw formulespecialist zorgt voor de inhoudelijke begeleiding. Vakinhoud vind je ook via ons scholingsaanbod op het SA Leerplein of in de Leerplein SAapp.
We zetten dit jaar een testcampagne op om het werken in de openbare (Service) apotheek te promoten. De apotheek is Anita Kranenbarg Hoofd (online) klantenbinding namelijk echt een aantrekkelijke plek om te werken. Het is een zorginhoudelijke baan maar zonder de nachtdiensten of avondroosters. Alleen veel jongeren denken er niet aan omdat ze er bijna nooit komen. Ook is het werk interessant voor mensen die wel graag in de zorg werken maar liever geen ‘verzorgende’ taken uitvoeren. In de campagne benadrukken we de voordelen van het werken in de openbare apotheek: het lokale karakter, het persoonlijke contact en werken in kleine teams. En vooral: een verrassende baan die ertoe doet! Dat is wat jongere generaties aanspreekt. We proberen daarnaast de drempel te verlagen door te benadrukken dat je 50% van de benodigdheden voor het werk al hebt: vrolijkheid, people skills en digital skills.
De nieuwe campagne testen we tot eind juni 2024 bij studenten van een BBL-opleiding en met twee pilots bij Service Apotheken in Amsterdam ZuidOost en Maas en Waal en omgeving. Als het aanslaat zetten we de campagne vanaf september 2024 live op ons promotieportaal (voorheen drukwerkportaal). Apotheken kunnen dan zelf met de beschikbare materialen aan de slag met of zonder onze begeleiding.”
Welke tip wil jij apothekers meegeven?
“In de campagne richten we ons ook op andere doelgroepen zoals jongeren en zij instromers, voor de functie apotheek medewerker met en zonder BBL-traject. Deze groep is makkelijk te interesseren voor de apotheek. Dus ik sluit me aan bij de tip van Renée: apothekersassistenten zijn lastig te vinden, dus als je alleen daarnaar zoekt dan ben je erg beperkt. Zorg dus dat je breder zoekt en dat je het BBL-traject klaar hebt voor nieuwe aanwas. Vraag ook niet om een brief en een cv, dat verhoogt onnodig de drempel tot sollicitatie. Bij zo’n krappe arbeidsmarkt moet je alle drempels wegnemen.”
Anita Kranenbarg
Hoofd (online) klantenbinding
“Zorg dat je het BBL-trajact klaar hebt voor nieuwe aanwas.”
Dit concept voor het werven van nieuwe medewerkers wordt momenteel door Service Apotheek getest.
Roelof-Jan Gores
Apotheker
“De skills om je medewerkers binnen te houden. Daar moeten we onszelf toch nog wat meer in opleiden.”
Roelof Jan Gores: “Ik ervaar denk ik dezelfde problemen als elke andere apotheek bij het vinden van personeel. Helaas heb ook ik niet alle vacatures ingevuld. Maar ik heb wel een visie over wat er moet veranderen om dit probleem tegen te gaan. Ten eerste zie je dat veel apothekersassistenten door willen leren na hun mbo-opleiding. We raken hen dan in de apotheek kwijt. En als je kijkt naar de zwaarte van het beroep, vooral van de assistenten achter de balie, dan denk ik dat hier een hbo-opleiding voor moet komen. We hebben te maken met een veranderende wereld. De logistiek is veelal geautomatiseerd, gedigitaliseerd of uitbesteed. Het draait steeds meer om het patiëntencontact aan de balie en dat met steeds mondigere patiënten. Dit vraag om andere kwaliteiten. Ik denk dat we hiermee de functie een stuk aantrekkelijker maken. We behouden dan de assistenten die willen doorleren. Ook lossen we met een hbo-functie meteen het salarisprobleem op. We kunnen ze dan een salaris aanbieden dat beter past bij de zwaarte van hun functie.”
Heb je een tip voor apothekers?
“Je moet als leidinggevende wel de skills hebben om je medewerkers binnen te houden. Dit spreekt bijna voor zich, maar het managen van een team heb ik destijds niet geleerd in mijn opleiding. Het is iets dat ik de afgelopen 30 jaar zelf heb moeten leren. Dus misschien moeten we daar onszelf toch nog wat meer in opleiden. Voor de teambuilding, om het team bij elkaar te houden en om het optimale eruit te halen. Dat ze het voor elkaar en samen willen doen. Dan bereik je meer. Als je die skills niet hebt, dan kun je wel meer last krijgen van de huidige druk op de arbeidsmarkt. Als het gaat om goed werkgeverschap is dit cruciaal.”
Lees meer artikelen in het Mosadex Magazine
Gepubliceerd op: 18 juli 2024
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en de functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.