INLOGGEN

Investeren in de toekomst

Leest het lekker weg? Nee. Is het vermakelijk? Nee. Toch vragen we uw aandacht! Denkt u wel eens na over uw pensioen? Apotheker Annelien van Groningen wel. Pensioen is niet ver-van-haar-bed maar daarin is ze een uitzondering. En om haar collega's 'wakker te schudden' doet ze voor ons haar verhaal.

Maak kennis met Annelien van Groningen. De beherend apotheker van apotheek Kloppend Hart in Veenendaal. Jong, ambitieus en met een vrolijke glimlach. Na haar studie Farmacie start Annelien haar carrière in apotheek Zwaaiplein in Veenendaal. Het begint te kriebelen als ze hoort dat er een nieuwe apotheek opent, Kloppend Hart ligt midden in een jonge, groeiende wijk. In 2014 start ze daar als beherend apotheker. Nieuwe uitdagingen gaat ze nooit uit de weg. Dit blijkt ook als Paul van Bakel haar in 2013 vraagt als bestuurslid van BPOA: Beroepspensioenvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA).

Buiten je kaders denken

“Over de vraag van Paul heb ik wel even nagedacht. Ik was 27 jaar en pensioen voelde als een zorg voor later. Maar ik vind het leuk om buiten je eigen kaders te kijken. Dat typeert mij als mens. Dus ik nam de uitdaging aan.” Doordat Paul in 2018 het stokje overdraagt aan Annelien wordt het voorzitterschap nu ingevuld door een apotheker in loondienst.

Een belangrijke arbeidsvoorwaarde

Openbaar apothekers bouwen verplicht pensioen op bij Stichting Pensioenfonds Openbare Apothekers, ook wel SPOA genoemd. SPOA voert de pensioenregeling uit in opdracht van BPOA. BPOA bepaalt dus de inhoud van de pensioenregeling. Een apotheker kan lid worden van deze beroepsvereniging. Wist u dat een apotheker op deze manier zeggenschap heeft over het pensioen en zijn of haar stem kan laten horen? “Het pensioen is niet een aantrekkelijk onderwerp onder de jonge doelgroep, terwijl juist voor hen de pensioenpot zo belangrijk is voor later. Zij bouwen meer pensioen op dan iemand boven de zestig jaar oud!”

De rente is in de laatste jaren enorm gedaald, wat effect heeft op de hoogte van de premie. Annelien bekijkt deze situatie vanuit beide kanten. “Je wil zo min mogelijk betalen en zoveel mogelijk pensioen opbouwen. Het is juist onze taak als bestuur om hierin de juiste balans te vinden.” Soms mist ze de inbreng van de leden, de opkomst tijdens een Algemene Ledenvergadering is helaas laag. “Jammer, je bent toch degene die de stem van de leden vertaalt richting het pensioenfonds.”

“Ik ben geen pensioenexpert maar probeer apothekers zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.”

Laat je horen

Annelien zet zich 100% in voor het voorzitterschap en het is een prettige manier om haar netwerk uit te breiden. Op dit moment is ze druk met het nieuwe pensioenstelsel wat eraan komt. “Graag doen wij dit samen met alle leden. Op onze website staat inmiddels ons eerste webinar, een laagdrempelige manier om onze leden te informeren. Ik ben geen pensioenexpert maar door kritische vragen te blijven stellen probeer ik zo goed mogelijk de apothekers te vertegenwoordigen. Er zijn ongeveer 3000 apotheken en 90% hiervan is aangesloten bij de beroepspensioenvereniging. Heb je vragen over het pensioen dan staan wij klaar om ze te beantwoorden. Je stem als actief lid is veel waard, laat hem horen!”

Meer weten over dit thema?

Bezoek de website van BPOA, neem contact op met Annelien van Groningen via LinkedIn of per e-mail E info@bpoa.nl

Gepubliceerd op: 08 januari 2020

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!