Nieuws | 11 november 2024
Inhoudsopgave
Samen met mijn zus loop ik in de vroege maandagochtend de Service Apotheek binnen. Het is alsof ons gesprek nooit is gestopt nadat we gisteren nog een flinke wandeling maakten samen met onze ouders. Maar vandaag wordt er weer gewerkt. Als farmaceutisch manager houd ik mij bezig met allerlei operationele taken in de apotheek. Terwijl mijn zus samen met de andere apothekersassistenten het gezicht is van Service Apotheek Confuciusplein.
"Bij halalmedicijnen gaat het vaak om maatwerk."
Wanneer ik de jaardoelstelling voor het komende jaar doorneem, komt de eerste klant binnen. Terwijl ik richting de balie loop, herkennen we elkaar en begroet hij mij vriendelijk. “Goedemorgen Asmahan, ik las gisteren op Facebook dat paracetamol varkensgelatine bevat. Is dat ook echt zo? Want anders koop ik liever paracetamol die halal is. Hebben jullie die ook?” Voor de huismerkproducten van Service Apotheek gebruik ik het allergieoverzicht om na te gaan of een product dierlijke gelatine bevat. Ik stel meneer direct gerust door aan te geven dat ons huismerk paracetamol geen varkensgelatine bevat. We raken in gesprek en ik vertel hem wat halalmedicijnen zijn: naast dat deze medicijnen geen dierlijke gelatine mogen bevatten, geldt dat ook voor alcohol en sommige kleurstoffen. Die kleurstoffen zien we vaak terug bij multivitaminen en ibuprofen. De klant vertelt mij dat hij last heeft van slijmvorming en een hoestdrank zoekt. Wanneer ik richting de hoesdrank loop, bedenk ik me dat deze alcohol bevat. Ik stel daarom aan de klant voor om te kiezen voor noscapine tabletten. Deze bevatten geen alcohol en geven toch het gewenste effect. “Ja, heel graag!”, antwoordt hij knikkend. Als apotheek proberen we zoveel mogelijk varianten van medicijnen in te kopen om ervoor te zorgen dat er altijd wel een alternatief voor handen is. De klant raakt meer en meer geïnteresseerd in ons aanbod halalmedicijnen en stelt de ene na de andere goede vraag. Zoals: “Welke bestanddelen bevatten de sterke pijnstillers die ik regelmatig slik?” Bewapend met pen en papier noteer ik al zijn vragen, ook die over de zelfzorgproducten gaan. Ik spreek af dat ik het ga uitzoeken en er later bij meneer op terugkom. Ik ken deze klant goed vanuit de apotheek en weet dat hij van Turkse komaf is. Voordat hij vertrekt, vraag ik hem daarom welke stroming hij volgt binnen de islam. Dat vraag ik niet zomaar. De islam kent namelijk verschillende stromingen met andere regels. De ene stroming geeft aan dat gelatines van bepaalde diersoorten wel toegestaan zijn en de andere stroming accepteert helemaal geen toevoegingen van dierlijke gelatines. Hierdoor gaat het bij halalmedicijnen vaak om maatwerk.
"Vegan is niet hetzelfde als halal. En halal is niet altijd vegan."
Omdat ik zelf ook heel benieuwd ben naar de antwoorden, zoek ik direct een rustig plekje achterin de apotheek. Daar bel ik onze leveranciers en vraag uit welke bestanddelen de pijnstiller en de huidzalf bestaat, die de klant onlangs is gaan gebruiken. Dat doe ik vaker om erachter te komen of een medicijn vegan of halal is. De leverancier belooft mij terug te bellen omdat ze eerst grondig gaan onderzoeken of de medicijnen dierlijke gelatine bevatten. Ik hoor je denken: “Dat heb je toch zo opgezocht?” Dat is niet altijd even makkelijk! Doordat gelatine bijvoorbeeld soms een andere chemische benaming heeft waarmee het bestanddeel wordt aangeduid. Dat vraagt dan om extra uitzoekwerk. Terwijl ik het gesprek afrond, staat een collega naast me. “Wat zou het toch handig zijn als ieder medicijn zonder dierlijke gelatine een vegan-icoon krijgt. Dat zou veel overzichtelijker zijn”, zegt ze. Ik geef toe dat het vegan-icoon een handig middel is om verzekerd te zijn dat er plantaardige gelatine is gebruikt. Maar helaas is vegan niet hetzelfde als halal, omdat je dan nog niet weet of er alcohol en bepaalde kleurstoffen inzitten. Aan de andere kant is halal ook niet altijd vegan. Soms bevatten bepaalde medicijnen kippeneiwit en dat is iets wat veganisten dan weer niet mogen. Het is dus niet zo vanzelfsprekend als je op voorhand zou denken!
"Ik hoop dat steeds meer fabrikanten en leveranciers ons ondersteunen met een halal-icoon of halalcertificaat voor medicijnen."
Wat dan wel de uitkomst zou zijn? Dat is toch een halal-icoon of halalcertificaat voor medicijnen. Voor onze vitamine colecalciferol capsules krijgen wij ieder jaar een halalcertificaat. Dat is superhandig omdat we snel zekerheid hebben en de vragen van de klant direct aan de balie kunnen beantwoorden. Voor de toekomst hoop ik dat steeds meer fabrikanten en leveranciers ons hierin ondersteunen.
Aan het eind van diezelfde week rinkelt mijn telefoon. Het is de leverancier die mij vertelt welke bestandsdelen er in de medicijnen zitten. Met die informatie pluis ik uit welke medicijnen halal of vegan zijn. Diezelfde dag bel ik de klant terug om zijn vragen te beantwoorden. Na het telefoontje bedenk ik me hardop wat ik ons apotheekteam hierover kan meegeven. Ik merk dat de vraag naar halal ook in de apotheek groeit en besluit daarom aan de slag te gaan met een presentatie voor het apotheekteam. Want kennisdeling zorgt ervoor dat we onze klanten steeds beter en sneller kunnen helpen, ook met hun vragen over halalmedicijnen.
Asmahan Haouriqui
Farmaceutisch manager bij Service Apotheek Confuciusplein
Gepubliceerd op: 28 juni 2021
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en de functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.