INLOGGEN

Erkenning voor parkinsonzorg #1

‘Wat niks kost, is niks waard’. Een bekende uitspraak. Maar niets is minder waar als het gaat over zorg voor parkinsonpatiënten. Geen enkele euro ontvangt een apotheker voor zijn expertise. Zijn betrokkenheid. Zijn inzet. En dat terwijl voor parkinsonpatiënten de kwaliteit van zorg, de kwaliteit van leven bepaalt. Maar dat verandert binnenkort. We spreken vier zorgprofessionals. Zij hebben de handen ineen geslagen voor vergoeding van geleverde zorg in de eerstelijns farmaceutische zorg.

Leest u mee? In een reeks van vier artikelen vertellen vier zorgprofessionals over het pad dat zij bewandeld hebben om te komen tot een zorgprestatie. We trappen af met apotheker Mary Ann de Vries. Daarna spreken we Menzis-zorginkoper John van der Stel en vervolgens hoogleraar en neuroloog Teus van Laar. Openbaar apotheker Mark Huiskes sluit de rij.

‘Vanwaar dit gesprek?’ Vragen we Mary Ann. Het initiatief komt immers van haar. “We hebben iets bijzonders voor elkaar gekregen”, legt ze uit. Haar stem slaat bijna over. Ze zoekt de juiste woorden. Waar begin je met vertellen als je ergens járen aan hebt gewerkt?

"We hebben iets bijzonders voor elkaar gekregen."

Geboren en getogen in Rotterdam en door haar studie in Utrecht beland, waar ze nu met haar gezin woont. Sinds de start van ApotheekZorg in 2003 is Mary Ann betrokken bij de landelijk werkende apotheek ApotheekZorg. “Wat weet jij van de zorg voor parkinsonpatiënten?”, ze vraag het recht op de man af. Zonder op antwoord te wachten vertelt ze verder. “Het verzorgen van patiënten met parkinson vraagt expertise. De juiste dosering medicatie vinden is lastig. Het is maatwerk. Een kleine over- of onderdosering van Levodopa of het wisselen van spécialité naar generiek is funest. Kwaliteit van leven voor deze patiënten zit écht in de kwaliteit van zorg.” Als apotheker ziet zij dagelijks de effecten. Maar de nodige expertise… is niet vanzelfsprekend.

Van dromen naar doen

Mary Ann heeft door haar jarenlange ervaring een groot netwerk opgebouwd. Ze deelt haar zorgen met collega’s in het veld. Ze krijgt bijval van Clementine Stuijt (apotheker) en Teus van Laar (neuroloog) in het specialistisch centrum Punt voor Parkinson (Groningen). Maar krijgt weerstand van openbaar apothekers. “En terecht eigenlijk, expertise opbouwen vraagt een investering. In tijd en geld. Maar voor extra zorgverlening krijgt de apotheker niet betaald. Frustrerend!” Vier jaar geleden beginnen Mary Ann, Clementine en John daarom met het schrijven van een zorgprestatie. “Ons doel? Een nieuwe manier van werken. Kostendekkend voor de apotheker en gezondheidswinst voor de patiënt.” 

"Kostendekkend voor de apotheker en gezondheidswinst voor de patiënt.”

Samenwerking is de sleutel tot succes

Het begin van een reis met net zoveel voor- als tegenspoed. “Een belangrijk moment is de start van de samenwerking met zorgverzekeraar Menzis. John van der Stel is zorginkoper farmacie bij Menzis. Een grote winst is dat Menzis het preferentiebeleid loslaat bij parkinsonpatiënten. En na een lange onderhandeling zijn we het ook eens over het tarief voor de apotheker. Want dat is het baanbrekende nieuws: de apotheker krijgt betaalt voor de zorg!”

Nieuwsgierig hoe dit verder gaat? Lees dan ook het verhaal van John van der Stel. Hij vertelt hoe de visie van Menzis om waardegerichte zorg in te kopen zich vertaalt naar de zorg van patiënten met parkinson.

Gepubliceerd op: 08 juni 2020

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!