INLOGGEN

Een tekort aan apothekers? Studenten: ga voor farmacie!

De kranten koppen ‘er dreigt een tekort aan apothekers’. Hoe kijkt de 31-jarige apotheker Ferhat Ak met zijn apotheek in Amsterdam hiernaar? Met gepassioneerde ambassadeurs zoals hij, kan het niet anders dan dat het tekort aan apothekers snel wordt opgeheven.  

Vraag 1 | wie is Ferhat Ak?

Ferhat is getrouwd en woont in Herveld. Hij is van Koerdische afkomst en kwam in 1997 op tienjarige leeftijd met zijn familie naar Nederland. Uitgeloot voor geneeskunde (achteraf gelukkig maar), startte hij in 2008 de studie farmacie aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Naar zijn zeggen de leukste studentenstad van Nederland.

Ferhat ziet zichzelf nu aan het begin van een veelbelovende carrière in het meerdimensionale vakgebied van zorgverlener en ondernemer. Na het behalen van zijn diploma in 2014 startte hij een nieuwe poliklinische apotheek in Weert en sinds 2017 is hij eigenaar van apotheek De Meeuwen in Amsterdam-Noord. In de apotheek werkt Ferhat met zes assistenten, een medewerker en een bezorger. In Amsterdam-Noord zijn 15 tot 20 huisartsen gevestigd. Zijn patiëntenpopulatie is voor 50% autochtoon. Dat geeft een beeld van zijn werkgebied.

Ferhat staat net als Mosadex voor het zelfstandig ondernemerschap. In Weert leerde hij de Mosadex-organisatie kennen. Hij is erg content over de begeleiding en de orders komen altijd op de juiste manier binnen. ‘Ook met NControl is het prettig werken’, zo geeft Ferhat aan.

 

Vraag 2 | studie farmacie: een aanrader?

“Absoluut! Het vakgebied is veelzijdig. Je kunt alle kanten op: van zorgverlener tot ondernemer, maar je kunt ook kiezen voor het ziekenhuis of bijvoorbeeld de farmaceutische industrie.

Ikzelf combineer het zorg verlenen graag met het ondernemen. Daarbij vind ik het in mijn rol als apotheker belangrijk om zelf aan de balie te staan. Patiënten willen een gezicht zien in de apotheek. Als apotheker een band opbouwen leidt tot een hogere perceptie van de kwaliteit van de dienstverlening en dus een beter eindresultaat van die farmaceutische zorg. En dat geeft me voldoening in mijn werk.

 

Vraag 3 | hoe ziet jouw dag in de apotheek er nu en in de toekomst uit?

Het is een uur rijden van mijn huis tot de apotheek in Amsterdam-Noord. Ik benut die reistijd om de dagplanning voor mezelf door te nemen. Maar ook mijn toekomstplannen ontstaan tijdens die autoritten. Mijn ambitie zit op twee sporen. Het eerste zit aan de ondernemerskant: ik heb nu één apotheek, de tweede is in aantocht.

De andere ambitie zit op zorgvlak. Ik ben van mening dat wij als apothekers veel meer (zichtbare) zorg moeten verlenen.”

Met trots vertelt Ferhat dan ook over zijn belangeloze initiatief om die zorgkant verder uit te bouwen. Aanleiding was een patiënt die vanwege nierinsufficiëntie zelf moest spuiten. Ik zag hoe hij trillend met een dikke naald zijn injectie zette. Die aanblik raakte Ferhat. ”Ik heb daarop een afspraak gemaakt met de leverancier van het geneesmiddel en heb twee verpleegkundigen aan me verbonden die nu bij patiënten met deze zorgvraag thuis langsgaan om het middel toe te dienen. Ik verdien er niets mee, maar dat is voor mij de ultieme arbeidssatisfactie.

Op het snijvlak van ondernemerschap en zorg verlenen zit voor mij de samenwerking met andere zorgverleners. Zoals de huisarts, thuiszorg, ziekenhuis, trombosedienst en collega-apotheken. Daar besteed ik dan ook graag veel tijd aan gedurende mijn dag.”

 

Vraag 4 | het is bijna ramadan: biedt jouw Koerdische afkomst voordelen in je werk hier in Amsterdam-Noord?

”Zeker heeft dat voordelen, in het bijzonder in deze woonwijk. Ik ken de drijfveren en gedachtegangen rond de ramadan. Het komt voor dat mensen hun gezondheid op het spel zetten, door te vasten en/of het staken van medicijngebruik. De druk van de omgeving om het geloof te belijden is soms groot. Patiënten vragen mij zelfs om een verklaring, zodat zij de ramadan kunnen overslaan. Of het voor mij een dilemma is om een dergelijke verklaring af te leggen? Nee hoor. Metformine kun je nog aanpassen in de dosering, maar een antibioticum niet. Ik houd me aan de farmaceutische wetenschap en daarmee ben ik professioneel integer.”

 

Vraag 5 | welke boodschap heb jij voor scholieren?

”Het apothekersvak is fantastisch. Het is belangrijk dat je zorg verlenen leuk vindt, daar moet jouw passie liggen. Mijn stelling: gepassioneerde zorgverleners moeten apothekers worden en niet omgekeerd. Het ondernemerschap moet je ook aanspreken, die twee staan niet los van elkaar. We hebben meer openbare apothekers nodig die met alle gedrevenheid hun vak uitoefenen, het contact met de patiënt leuk vinden en last but not least: interesse hebben en contacten willen leggen met verschillende zorgdisciplines. Een persoonlijke checklist voor studenten:

  1. Is zorg verlenen jouw passie?

  2. Is communiceren en verbinden met andere zorgdisciplines een aansprekend onderdeel voor jou?

  3. Personeel begeleiden en aansturen: ligt daar een kans voor jou?

Dan is de studie farmacie een aanrader!”

Gepubliceerd op: 18 juni 2019

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!