Nieuws | 11 november 2024
Inhoudsopgave
Op 3 april 2016 overleed de moeder van mantelzorger Brigitte (58). Een dag later verwacht ze de rouwkaarten al. Als ze even achter een kop koffie zit, komt haar man Kees thuis. “Laat mij die kaarten straks maar mee schrijven, want ik ben de volgende.” Een tijd later overlijdt haar vader en op 16 oktober 2017 neemt ze afscheid van Kees.
Na zijn vervroegd pensioen klust Kees in huis en later werkt hij als chauffeur bij een verfgroothandel. Kees kan steeds minder goed zijn urine ophouden. Na bezoek aan de huisarts blijkt hij een verhoogde PSA* te hebben. “Dan weet je dat het fout zit”, zegt Brigitte vanuit haar achtergrond in de zorg. Kees krijgt de diagnose prostaatkanker, veel uitzaaiingen, een gecompliceerde tumor.
Brigitte vertelt over Kees en ze wijst naar de bank waar hij de laatste weken lag. Een huiskamer vol kleur in het centrum van Breda. Op loopafstand van Service Apotheek van den Bergh, waar ze de medicatie haalde. Juist dat loopje naar de apotheek vond Brigitte prettig, aan een huisbezoek van de apotheker had ze geen behoefte.
“Aan de balie vraagt Suzan Woltermann of we samen met de assistente een gesprek willen hebben in de spreekkamer. Onze eerste kennismaking met het
Farmabuddy-project. Die aandacht en privacy zijn prettig. Het apotheekteam van Suzan ondersteunt en begeleidt ons tijdens de laatste maanden van Kees zijn leven. Het is prettig om niet met een zieke patiënt in de wachtrij te hoeven staan en vragen te stellen aan een drukke balie. Vooral na ontslag uit het ziekenhuis komen de klachten. Gesprekken in de apotheek gaan dan over bijwerkingen, zoals diarree of over gewichtsverlies. Kees verloor wat kilo’s. Hoe een simpel advies zo waardevol kan zijn: de apotheker adviseert slagroom in alle voeding en drankjes te mengen. Voedingssupplementen wilde Kees niet.”
“Het is prettig om niet met een zieke patiënt in de wachtrij te hoeven staan”
“Wat handig is, is als je als patiënt alle materialen op één plek krijgt. De medicatie, maar ook de katheters en incontinentiematerialen. De laatste twee komen dan weer via het ziekenhuis. Die leverancier stelde ons in staat om nieuwe typen katheters te proberen. Dat indirect bijdragen aan vernieuwing in deze levensfase is waardevol.
Het werk van een farmabuddy moet goed gewaardeerd worden. Het helpt de patiënt en mantelzorger. “Doordat ik mijn ouders in korte tijd had verloren, was de zorg en aandacht voor Kees vanuit de apotheek extra welkom.” En in het geval van Kees was elke minuut er een. Wachten op zorg is geen optie. Vragen stellen aan de balie doen mensen die ernstig ziek zijn niet. De apotheek heeft het te druk om dit er ‘even’ bij te doen. Dat zag ik wel. En toch deed het team van Suzan het wel. Misschien wel in eigen tijd. Ik geef ze een dikke negen!”
“Ondanks het verdriet en de pijn is het ons samen gelukt op een waardige manier afscheid te nemen”
* PSA - ProstaatSpecifiek Antigeen, is een eiwit dat normaal bij mannen in geringe mate in het bloed aanwezig is. Het wordt gevormd in het klierweefsel van de prostaat, zowel in een gezonde als in een zieke prostaat. Een zieke prostaat geeft meer PSA af in het bloed.
Gepubliceerd op: 10 juni 2018
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en de functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.