INLOGGEN

Een belangrijke rol voor de thuiszorg

Sinds kort mogen wijkverpleegkundigen zelf een medicatierol aanvragen bij de apotheker (lees hier het bericht). Voorheen ging dit via de huisarts, een onnodige administratieve last. De wijziging komt voort uit actieprogramma ‘(ont)regel de zorg’. Wat betekent dit in de praktijk? We vragen het wijkverpleegkundige Sanne en Service Apotheker Emma.  

“Ik wil bij de start met de medicatierol de patiënt zelf bezoeken”

“Wat het voor ons betekent? Een bevestiging dat we regionaal al goed bezig zijn!” Met een glimp van trots kijkt Emma naar Sanne, die het met een glimlach bevestigt. Emma van Roosmalen - de Feijter (38) is al 13 jaar openbaar apotheker in Veghel, bij Service Apotheek ’t Zuid. In die regio werkt Sanne Somers (32) als wijkverpleegkundige bij thuiszorgorganisatie Pantein.

Geen drempels

Emma: “De patiëntenzorg doen we samen. De thuiszorg ziet de cliënten meerdere keren per week, zij hebben een signaalfunctie als het gaat over medicatiegebruik. Samen zijn we verantwoordelijk voor medicatieveiligheid, therapietrouw én een efficiënte werkwijze. We maken medicatierollen voor ruim 600 patiënten.” Door de jaren heen hebben de twee dames elkaar goed leren kennen. Ze gaan met elkaar om als gelijke collega’s en vullen elkaar aan vanuit ieders expertise. En volgens hen zit daar ook de kracht van een goede samenwerking.

Sanne: “Ik bel, mail of bezoek de apotheek vaak tijdens mijn werk. Ik ken het team en zij kennen mij. Dat is heel belangrijk want je hebt elkaar nodig om het voor de patiënt goed te doen. Zo trek ik bij de apotheker aan de bel als ik zie dat een cliënt de pilletjes niet inneemt, we hebben vaak met dementerende mensen te maken.”

Schoon beginnen

Hoe gaat het in zijn werk als een patiënt start met een medicatierol? Emma: “Het verzoek om op een medicatierol over te gaan kan vanuit de thuiszorg komen, maar ook bijvoorbeeld door familie, de huisarts of ons eigen initiatief. Mijn stelregel is dat ik ‘schoon’ wil beginnen. Dat wil zeggen dat ik bij de start met de medicatierol de patiënt zelf bezoek. Ik doe een medicatiebeoordeling, onderzoek het medicatiegebruik en geef uitleg over de rol. Laatst kreeg ik een mailtje van de thuiszorg, voorafgaand aan een thuisbezoek. ‘Let op: de deurbel doet het daar niet goed’, geweldig hoe we zelfs op dit niveau met elkaar meedenken.” Sanne: “Het is fijn dat we nu met de nieuwe regeling zelf medicatierollen mogen aanvragen, maar eigenlijk deden we dat in de praktijk al.” Wat de patiënt ervaart? Emma: “Een geruisloze overgang op de medicatierol! Hij merkt niets van de administratie achter de schermen omdat de lijntjes kort zijn en we het als team oppakken.”

Gepubliceerd op: 19 augustus 2020

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!