INLOGGEN

Hoge kwaliteit van complexe wondzorg

Steeds meer zorgverzekeraars kopen hulpmiddelenzorg in bij geselecteerde partijen. Doel: kwalitatief goede zorg tegen een passende prijs. Zo heeft zorgverzekeraar CZ de zorg rondom wondverbandmiddelen voor 2018/2019 o.a. ingekocht bij ApotheekZorg. Wat is de rol van de apotheker in zorg rondom de hulpmiddelen?

De lokale apotheek heeft de mogelijkheid onderaannemer te zijn en blijft dan het vertrouwde afhaalpunt voor de patiënt. Aan het woord is Basja Sinkiewicz, wondverpleegkundige ApotheekZorg: “De apotheek is en blijft belangrijk in het zorgproces. Net als andere zorgverleners zoals de huisarts. De apotheker of de assistente signaleert wanneer een wond chronisch wordt en schakelt een specialist in. Daarbij bewaakt de apotheek de interactie van medicatie en wondgenezing. Hier is de expertise van de apotheker nodig. Juist in die samenwerking zit de toegevoegde waarde.” 

Specialist in wondzorg

Basja Sinkiewicz is als verpleegkundige gespecialiseerd in wondzorg en heeft daarmee niet alleen veel ervaring maar ook kennis over de producten én de pathofysiologie van een wond. De werkwijze is als volgt: “We doen met iedere patiënt een brede intake waarbij we uitgaan van het totaalbeeld, denk aan voeding, leefwijze, sociale omstandigheden en andere externe factoren. We starten het wondzorgproces en evalueren meerdere malen met andere zorgverleners én de patiënt. ApotheekZorg is een landelijke apotheek maar met een persoonlijke aanpak dus.” 

Kennis binnen Mosadex Groep

Productkennis is een belangrijk onderdeel van de wondzorg. “We werken veel samen met de wondverpleegkundigen van Van Heek Medical, een deskundig partner in wondverbandmiddelen. De lijntjes zijn kort en we werken vanuit dezelfde filosofie. Erg prettig en efficiënt!”

Hoge kwaliteit van zorg

Basja Sinkiewicz is opgelucht door het feit dat ApotheekZorg een contract heeft gekregen op het gebied van wondzorg. “Het hele wondzorgproces is een aaneenschakeling van zorg op maat, geleverd door een keten van zorgverleners met kennis en kunde. Van uitgifte van het recept, het leveren van het materiaal tot aan de daadwerkelijke toepassing van de wondverbandhulpmiddelen. Als patiënten de apotheek niet meer bezoeken, halen ze de materialen ergens anders, bijvoorbeeld online. Het contact tussen de apotheker en de patiënt blijft belangrijk voor de kwaliteit van zorg. Nu ontstaat er een mooie samenwerking tussen leverancier, zorgverleners en zorgverzekeraars om te komen tot een hoge kwaliteit van wondzorg, efficiënt en zonder verspilling. Daar is iedereen, en vooral de patiënt, bij gebaat.” • 

Gepubliceerd op: 04 juli 2017

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!