INLOGGEN

Een kijkje in de keuken bij Fisher Farma en Medcor Pharmaceuticals

FMD. Veel over gehoord en gelezen dit jaar. Hoe gaan dochterbedrijven van Mosadex Groep ermee om? We nemen een kijkje in de keuken bij Fisher Farma en Medcor Pharmaceuticals. Aan het woord is Jan Bernaards, manager kwaliteit. Hij neemt ons mee in de productielocaties en laat ons zien wat FMD inhoudt; qua logistiek èn het belang ervan voor de patiënt.

Jan Bernaards heeft een paar drukke dagen achter de rug wanneer we hem spreken. “Net een audit gedaan in Polen bij onze leverancier van vouwdozen.” Hoe de sfeer is bij zo’n audit? Jan antwoordt openhartig en enthousiast: “Heel goed hoor, ze ontvangen ons met open armen.” In reactie op onze verbazing licht hij toe: “We kiezen leveranciers die zelf een hoge kwaliteit nastreven. We gaan na of zij de zaken op orde hebben en geven aan welke kwaliteitseisen we aanhouden. Dit gaat op een prettige manier, het gaat er ook om dat je leert van elkaar. Wij hebben in Lelystad op onze productielocaties ook vaak audits van onze afnemers. Dat is ook altijd leerzaam. De praktijk is immers altijd in beweging.”

Een mooie brug naar de invoering van FMD. Jan vertelt over het proces: “Vanaf 9 februari 2019 startte de testfase middels een soft launch voor apotheken. Producenten en parallelleveranciers zoals Fisher Farma en Medcor Pharmaceuticals zijn vanaf die datum verplicht om volledig aan de richtlijnen te voldoen.”

Het braafste jongetje van de klas

Ieder apotheekteam zal herkennen dat FMD veel tijd kost, toch zien we dat de overgrote meerderheid van de apotheken de producten scant. “We zijn het braafste jongetje van de klas maar daar mogen we trots op zijn. Voor Fisher Farma en Medcor Pharmaceuticals betekent de implementatie een flinke investering. Een hele klus om ons hele proces om te bouwen en foutloos in te regelen. Maar dat is gelukt!” Jan benadrukt het belang van FMD: “Het gaat hier om veiligheid van medicijngebruik. Het belang van de patiënt staat voorop. In Nederland was het risico op vervalsingen al zeer laag, maar met de invoering van FMD sluiten we de keten.” De veiligheid wordt niet alleen gegarandeerd door registratie in de Europese database, maar ook door de speciale sluitzegels die door alle partijen gebruikt worden. De sluitzegel geeft de patiënt de garantie dat de verpakking niet geopend is. “Ik vind het een positieve ontwikkeling dat medicatieveiligheid alleen in de apotheek gegarandeerd kan worden. De lokale apotheker is de geneesmiddelenexpert.”

De weg ernaar toe

“In de praktijk kwamen tijdens de soft launch nog veel problemen naar boven. Zo hebben we samen met een Service Apotheek een hele casus uitgezocht omdat we in eerste instantie niet begrepen waar het mis ging. Wat bleek? De scanner van deze apotheek was niet op de juiste wijze ingesteld. Hierdoor werd er geen verschil gemaakt tussen kleine letters en hoofdletters bij het lezen van ons unieke 2D-serieelnummer op de verpakking. Dat gaf veel storingen.

Gelukkig is dat nu opgelost. Dit betekent dat het gros van de meldingen nu zuiver is omdat nagenoeg alle systemen juist zijn ingesteld. We krijgen nu steeds minder meldingen binnen. Ik schat eens in de vijf weken. Iedere melding loopt onze afdeling kwaliteit nauwgezet na. Kortom: het proces loopt nu goed.”

Wist u dat apotheekhoudenden boetes kunnen krijgen in 2020?

Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt begin 2020 de bevoegdheid boetes op te leggen aan apotheekhoudenden die niet voldoen aan de verplichtingen van de Falsified Medicines Directive (FMD). Na een uitgebreide testperiode is op 1 oktober 2019 de periode van gericht toezicht door de IGJ gestart. Boetebevoegdheid in 2020 is de volgende stap. Wanneer zij een boete uitdelen? Als apotheekhoudenden niet aangesloten zijn bij de NMVO, structureel onevenredig veel alerts veroorzaken en/of niet scannen kunnen zij besluiten een boete uit te delen.

Gepubliceerd op: 16 december 2019

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!