Nieuws | 15 november 2024
Inhoudsopgave
Niet alleen voor mensen met diabetes is veiligheid van medicijngebruik een belangrijk thema. Dit geldt ook voor zorgverleners die insuline toedienen aan patiënten. Zij moeten hun werk op veilige wijze kunnen uitvoeren om prikaccidenten te voorkomen.
Bij een prikaccident komt bloed (of een andere lichaamsvloeistof) van de ene persoon in het lichaam van een ander, via een scherp voorwerp zoals een injectienaald of scalpel. Is deze persoon besmet met bijvoorbeeld hepatitis B, hepatitis C of hiv? Dan bestaat er een besmettingsrisico.
Ook thuiszorgmedewerkers en mantelzorgers helpen vaak mensen met diabetes bij het toedienen van insuline. Wat kun je als apotheker voor hen betekenen om prikaccidenten te voorkomen? Kijk proactief mee met de patiënt en geef aan wanneer het beter is om veilige naaldsystemen en –lancetten uit te geven dan de reguliere pennaalden. Gaan zij starten met het gebruik van de veilige naalden? Informeer jouw collegazorgverleners hierover en biedt hen aanvullende trainingen en persoonlijke begeleiding door leveranciers zoals Van Heek Medical.
Sinds 2012 is het gebruik van veilige naaldsystemen verplicht. Alleen worden deze nog steeds niet overal ingezet. Daarom introduceerde Van Heek Medical voor haar eigen merk Betica een uitgebreide toolkit aan materialen om aandacht te vragen voor het risico op prikaccidenten en het belang van veilig werken. Bijvoorbeeld een e-learning, gebruiksinformatie en presentaties over preventie van prikaccidenten. Daarnaast heeft Van Heek Medical in november 2019 een nieuw product geïntroduceerd: Betica Dual Safety. Veiligheidspennaalden met een dubbele beveiliging.
Vraag hier je gratis sample aan!
Meer weten over hoe je prikaccidenten kunt voorkomen met veilige insulinenaalden? Lees dan de blog van Van Heek Medical.
Ongeveer de helft van alle prikaccidenten in het ziekenhuis gebeurt, een kwart in het verzorgingstehuis, verpleeghuis en thuis (thuiszorg)?
Ook andere beroepsgroepen risico lopen? Zoals de tandarts, OK-assistent, politieagent, arts en laboratoriummedewerker.
Prikaccidenten het meest voorkomen tijdens het opruimen van naalden? Ook hechten van wonden en afnemen van bloed zijn handelingen met een hoog risico.
Mensen na een prikaccident risico lopen op besmetting met meer dan 20 potentieel gevaarlijke ziekteverwekkers, waaronder hepatitis B (HBV), hepatitis C (HCV) en hiv?
Het sinds 2012 verplicht is om veilige naaldsystemen te gebruiken en het terugplaatsen van de dop verboden is? (Arbeidsomstandighedenbesluit 4.97)
Neem contact op:
088 220 88 22
Bron: diabetesfonds.nl en geaccrediteerde E-learning ‘Preventie van prikaccidenten’, 2019 Van Heek Medical.
Gepubliceerd op: 02 december 2019
Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en de functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.