INLOGGEN

Van stagiair tot apotheekeigenaar

Hoe ga je met pensioen als je een familiebedrijf runt? Dit vraagstuk moest Gijs Salentijn oplossen. Zijn vader Gert startte in 1958 Apotheek Salentijn. Een begrip in Appingedam, dat Gijs niet zomaar wilde verkopen aan een apotheekketen. In 2014 komt Rizwana Chaudhry in dienst. Ze is weliswaar geen Salentijn, maar Gijs ziet potentie in haar. En Rizwana? Die voelt ook wel wat voor een eigen apotheek.

Zo vader, zo zoon

Als kleine jongen groeit Gijs op met de apotheek die zijn vader Gert in 1958 begon. Het gezin woont boven de apotheek, die bekend staat om haar eigen bereidingen, zoals de ‘Damster*’ hoestdrank. Gijs, begint in 1974 de opleiding farmacie. Op weg om de apotheek van zijn vader over te nemen? Dat zal Gijs nog zien. Vanuit zijn brede interesse volgt hij ook de opleiding informatica. “En die twee opleidingen kwamen verrassend goed samen!", zegt Gijs. Hij komt in dienst bij de apotheek en implementeert computers en een zelfontwikkeld apotheeksysteem dat de apotheek tot in 1996 zal gebruiken.

Gijs is op zijn plek in de apotheek. In 1990 is het tijd voor de volgende stap. Hij vormt een maatschap met vader Gert en neemt uiteindelijk in 2001 de apotheek volledig over. Al snel groeit de apotheek uit haar voegen en verhuist in 2009 uit de winkelstraat naar een gezondheidscentrum. "Naast een verdubbeling van de ruimte, bevordert de nieuwe locatie ook de samenwerking met andere zorgverleners“, zegt Gijs. "De apothekersassistenten en doktersassistenten weten elkaar beter te vinden en kunnen nu sneller schakelen.”

Coöperatiegedachte

Als zelfstandig ondernemer voelt Gijs de behoefte om zich aan te sluiten bij een coöperatie. “Ik vond het belangrijk dat na mijn pensioen de apotheek bij een zelfstandige apotheker terecht zou komen en niet zou worden opgekocht door een keten. Een coöperatie waar ik als ondernemer bij kan horen zonder mijn vrijheid te verliezen. Dat was de juiste stap!”, zegt Gijs.

Apotheek Salentijn sluit zich aan bij Mosadex en Gijs deelt zijn wensen voor de toekomst. Ton van Hulst, directeur coöperatiezaken Mosadex, vertelt: “Gijs zijn visie was duidelijk. Hij wilde dat zijn apotheek overgenomen werd door een zelfstandig openbaar apotheker. Het Apotheekloket deelt deze visie en zet zich in voor de continuïteit van de zelfstandige openbare farmacie. We helpen kopers en verkopers tijdens een belangrijke fase in hun leven: een apotheek-eigenaar verkoopt zijn kindje en een jonge apotheker koopt een nieuwe start.”

Potentiële overnamekandidaat

In 2014 begon Rizwana's avontuur bij Apotheek Salentijn. In de laatste fase van haar opleiding farmacie kwam ze als stagiair binnen bij Apotheek Salentijn. En van het een kwam het ander. Met haar diploma op zak kwam Rizwana vast in dienst als tweede apotheker. Gijs had al snel door dat ze wel van aanpakken weet. Gijs: “Bij ons was het gebruikelijk om vier keer negen uur per week te werken. Toen ik Rizwana vroeg welke dag zij vrij wilde, keek ze mij verbaasd aan en zei ‘hoezo een dag vrij?’. Toen wist ik: op haar kan ik bouwen! Misschien is zij wel degene aan wie ik het stokje overgeef en de apotheek kan overnemen.”

Toch stond een eigen apotheek niet direct tussen de toekomstplannen van Rizwana. “Aan het begin van mijn carrière was ik enigszins onzeker. Ik wilde graag, maar was ook huiverig om 'de grote schoenen' van Gijs te vullen", zegt Rizwana. Onder begeleiding van Gijs groeit Rizwana en na haar registratie maakt Gijs meteen zijn plaats voor haar vrij. In 2017 gaat de apotheek verder met Gijs als Tweede Apotheker en Rizwana als Beherend Apotheker. "Door deze kans deed ik in een veilige omgeving ervaring op met de bedrijfsvoering. Gijs zette me in mijn kracht en gaf ruimte. Bijvoorbeeld door bij werkoverleggen afstand te nemen. Zo groeide ook mijn zelfvertrouwen om de apotheek over te nemen", vertelt Rizwana.

Vertrouwen als basis

Bij een apotheekovername komt veel kijken."Rizwana en ik vertrouwen elkaar blindelings en ik wilde bij de verkoop zo min mogelijk financiële risico's bij haar neerleggen. We hadden zelf wel een idee bij de overnameconstructie, maar wilden testen of dit reëel was. En zo klopten we aan bij Ton voor advies en begeleiding”, zegt Gijs.

Rizwana: "Omdat Ton merkte dat Gijs en ik op één lijn zaten, adviseerde hij ons samen voor één onafhankelijke adviseur te gaan. Ton heeft meegekeken met onze overnameconstructie en ons met de juiste mensen in contact gebracht. De adviseur die Ton voordroeg zorgde dat de overname belastingtechnisch en financieel in orde was. Daardoor konden we met zekerheid de overname rondmaken.”

Toekomstplannen

In de week van de overname wordt Rizwana ook coöperant bij Mosadex. “Ik heb gekozen voor de formule Service Apotheek vanwege de multisite certificering, de moderne website en Service Apotheek-app. Daarnaast gaan we werken met Dé Medicatierol® van Apotheek Voorzorg én wil ik gebruik gaan maken van het track & trace systeem ‘Mosadex T&T’. Voor mij was het dus een logische keuze om coöperant te worden. Zo weet ik beter wat er speelt, sta ik in contact met andere ondernemers en benut ik de voordelen van het collectief”, zegt Rizwana. “Bij dit soort grote beslissingen is het fijn dat ik Gijs kan bellen voor advies. Ik hak zelf de knopen door, maar ik heb een goede sparringpartner aan hem."

En wat gebeurt er met de naam van de apotheek? Rizwana is immers geen Salentijn. “Apotheek Salentijn is een begrip in Appingedam", zegt Rizwana. “De patiënten kennen de apotheek van Meneer Salentijn (Gert), Jonge Salentijn (Gijs) en de Salentino's (het apotheekteam). Daarom blijft, zo lang ik de eigenaar ben, ‘Apotheek Salentijn' op de gevel staan.”

*”Damsters zijn inwoners van Appingedam", licht vader Gert toe.

Lees meer artikelen in het Mosadex Magazine

Gepubliceerd op: 15 juli 2024

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!