INLOGGEN

Nee-verkopen: waar komt het door en wat doen we eraan? 

Eén van de grootste uitdagingen waar de groothandel voor staat is het hoog aantal nee-verkopen. We begrijpen dat dit in de apotheek, voor en achter de balie, voor veel frustratie zorgt. Er is niet één oorzaak aan te wijzen. En daarmee ook niet één oplossing. We lichten dit complexe onderwerp zo goed als mogelijk toe. 

Dit zijn de belangrijkste oorzaken van nee-verkopen: 

  • Medicijntekorten  

Er is een onacceptabel hoog medicijntekort. Een landelijk probleem. O.a. door de afhankelijkheid van medicijnfabrikanten buiten Europa, de lage prijsstelling van medicijnen in Nederland en het uitblijven van financiële oplossingen voor de ijzeren voorraad. Via branchevereniging BG Pharma werken we samen met andere groothandelaren om dit landelijke probleem aan te pakken en politiek gezien op de kaart te krijgen.  

Vanuit Medcor Pharmaceuticals en Pharme wordt alles in het werk gesteld om via parallel import producten alsnog voor de afnemers van Mosadex Groothandel in te kopen.  

  • Preferentiewissel 

Alsof de medicijntekorten nog niet groot genoeg waren, kwam daar deze maand de preferentiewissel bij. Zorgverzekeraars stellen voor generieke middelen bepaalde leveranciers aan als voorkeursmerk. De nieuwe preferente merken moesten op 1 januari hun volume opgeschaald hebben, daar waar het oude preferente middel zijn volume al aan het afschalen is. Dit zorgt ieder jaar voor uitdagingen, maar dit jaar zijn we (onaangenaam) verrast. Leveranciers kwamen de gemaakte afspraken niet na waardoor we geconfronteerd werden met ruim 600 niet-leverbare preferente artikelen. De focus ligt enerzijds op het zo snel mogelijk verkrijgen van deze artikelen en anderzijds op het leveren van alternatieven die door de zorgverzekeraar aangewezen zijn, zodat jouw apotheek niet wordt afgestraft op het alternatief. 

We delen onze inzichten met de contracteerpartijen zodat zij met zorgverzekeraars om tafel kunnen om hier betere afspraken over te maken. 

Geneesmiddelentekort

  • Logistieke oorzaak 

Hadden we een aantal nee-verkopen kunnen voorkomen? Ja, in sommige gevallen wel. En dat vinden we heel vervelend. Het complexe bestelproces is gedeeltelijk geautomatiseerd. Tijdens de honderden aanpassingen die noodzakelijk zijn als gevolg van de vele wissels hebben we problemen gekend.  Zo vragen de problemen rondom de preferentiewissel ons om snel voorraden op te bouwen en af te schalen. Ondanks dat we hier hard aan werken, lukt dat niet altijd. Daarnaast is het van groot belang dat alle werkplekken in het geautomatiseerde productieproces bemand zijn, maar door arbeidskrapte, corona en griepgolf is dat soms onvoldoende gelukt. Het systeem draait dan wel, maar minder efficiënt. Daarnaast zijn we in de maanden november en december geconfronteerd met problemen in de verschillende softwaresystemen. In nauwe samenwerking met de leverancier(s) zijn veel van de issues inmiddels opgelost en werken we hard aan de laatste verbeterpunten. Al met al maakte ons dit in de voorbije maanden kwetsbaar op piekmomenten.  

Wat we eraan doen?  

Er zijn korte en lange termijn oplossingen gedefinieerd. Sommige acties werpen snel vruchten af. Voor lange termijn oplossingen zijn werkgroepen aangesteld; op het gebied van IT, logistiek en het proces. Samen werken zij aan structurele verbeteringen.  

We hopen op deze manier inzicht te geven in de oorzaken van nee-verkopen en wat er achter de schermen gebeurt om dit terug te dringen. Het is helaas onderdeel geworden van de markt waarin we opereren, maar doen er alles aan om jouw apotheek, en daarmee jouw patiënt, zo goed mogelijk en zo snel mogelijk te helpen. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Heb je het laatste Mosadex-magazine al gelezen?

Bekijk 'm hier!


© Mosadex 2025
| Mosadex op social media: