Magazine | 7 juli 2025
Inhoudsopgave
Op de eerste plaats is Ruud zorgverlener. Hij haalt plezier uit medicatiebeoordelingen en patiëntcontact. De openbare farmacie past hem goed, maar er is meer. Van logistiek en ondernemerschap gaat zijn hart sneller kloppen. Naast zorg verlenen, wil Ruud ook ondernemen. Daarom koos hij als AIOS voor het TOP-programma. In dit artikel lees je over zijn ervaring en de resultaten van zijn onderzoek naar ‘sick days* bij SGLT2-remmers’.
Zorg verlenen én ondernemen. Dat klonk Ruud als muziek in de oren. Tijdens zijn studie leerde hij alles over medicijnen, maar bedrijfsvoering was nieuw terrein voor hem. Met bedrijfsbezoeken, colleges en evenementen van het TOP-programma kon hij zijn interesse voor ondernemerschap verder ontdekken.
Daarnaast heeft het TOP-programma Ruud een goed beeld gegeven van de organisatieonderdelen en visie van Mosadex. Ruud: “Door bezoeken aan Central Filling Mosadex, Apotheek Voorzorg en de groothandel maakte ik kennis met de werel achter de Mosadex kratten. Daarnaast ontdekte ik door Het Apotheekloket dat je bij Mosadex écht ondernemer kan zijn.”
Tijdens het TOP-programma maak je ook kennis met vakgenoten; andere AIOSsen die in dezelfde fase van hun carrière zitten. En dat kwam Ruud goed uit toen hij begon aan zijn onderzoek in de specialisatiefase. Samen met drie andere TOPpers vormde hij zijn onderzoeksgroep. “Het kwam goed uit dat we alle vier voor een Service Apotheek werkten. We waren bijvoorbeeld bekend met de Service Apotheek-app en konden de hulp inroepen van de apothekers op het hoofdkantoor”, vertelt Ruud. Het viertal wilde een onderzoek dat echt het verschil zou maken. Niet alleen hun eigen studiepunten behalen, maar iets doen waar vakgenoten echt iets aan hebben. Ruud: “Met de hulp van Petra Hoogland (apotheker hoofdkantoor Service Apotheek) hebben we het onderwerp sick days bij SGLT2-remmers aangevlogen. We onderzochten onder meer wat het kennisniveau van patiënten is over dit onderwerp.”
“Allereerst bleek uit het onderzoek dat het kennisniveau bij patiënten over sick days opvallend laag is. Daarnaast bleek dat patiënten voornamelijk via de bijsluiter aan informatie komen, maar dat zij ook graag aan de balie en online informatie ontvangen. Er is behoefte aan hybride zorg. Tot slot toonde het onderzoek aan dat apotheekteams hulp kunnen gebruiken bij sick days in de praktijk. Mijn tip voor collega’s is om een stroomschema** te gebruiken.” Welke aanbevelingen kwamen uit het onderzoek? Volgens Ruud kan de Service Apotheek-app een belangrijke rol spelen in de informatievoorziening. Voornamelijk om op momenten dat de kans op een sick day het grootst is, pushberichten naar een patiënt te sturen. Daarnaast is het eerste uitgifte moment aan de balie erg belangrijk. Het zit hem vooral in de combinatie tussen online zorg en zorg aan de balie. Aan de balie geef je uitleg, maar de patiënt kan ook informatie vinden of hulp vragen via de Service Apotheek-app.
De onderzoeksgroep stuurde een vragenlijst uit met enquêteprogramma Ervaringswijzer. Ruud: “De respons was verrassend hoog. Daarnaast profiteerden we van een mooie weergave van de resultaten. Die konden we goed in ons rapport gebruiken.”
Tip! Service Apotheken kunnen gratis gebruik maken van Ervaringswijzer. Het is een veilige en bewezen tool om enquêtes te verspreiden.
* Sick days zijn omstandigheden waarbij je de dosering moet aanpassen. Voor SGLT2-remmers zijn dat bijvoorbeeld een bepaald aantal dagen diarree of koorts. Een hittegolf is ook een reden om de dosering mogelijk aan te passen. Alles met als doel om uitdroging te voorkomen.
** Klik hier voor een stroomschema.
Gepubliceerd op: 19 juni 2025
Deze website gebruikt cookies om goed te functioneren, het bezoekersgedrag te analyseren, externe content te tonen en advertenties te personaliseren.
Meer weten? Klik hier voor meer informatie.